German

balanza

Środa, 20 marca 2024

pur-pur

E1

20.00 km



Chleb Balanza to starannie dobrana kompozycja mąki pszennej, mąki graham oraz mąki żytniej, wzbogacona o ziarna pszenicy i żyta, siemię lniane, sezam, płatki żytnie i ziemniaczane. Dzięki temu połączeniu uzyskano pieczywo o niezwykłych walorach smakowych, stanowiące źródło cennych składników odżywczych.

Mąka z prastarej pszenicy Pur Pur.
Chleb z niej wypieczony ma purpurowy kolor oraz charakterystyczny smak, jest bogaty w błonnik oraz antocyjany, jest także niskokaloryczny.
Purpurowy kolor pochodzi od antocyjanów znajdujących się w ziarnach tej prapszenicy. Działają one antyutleniająco, a tym samym mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia.
Lekarze przypisują antocyjanom różnorodny, pozytywny wpływ na ludzki organizm. Chronią w naturalny sposób ludzkie komórki, ponieważ działają antyutleniająco i wychwytują wolne rodniki zapobiegając powstawaniu komórek nowotworowych. Zawartość antocyjanów w pszenicy Pur Pur jest dziesięciokrotnie większa od ich zawartości w zwykłej pszenicy.
Zaletą tek prapszenicy pochodzącej ze wschodniej Afryki jest fakt, że przez wieki nie była ona modyfikowana, gdyż nie należała do pszenic na tyle popularnych, aby je uprawiać na masową skalę.
E1
20.00 km
german
- 17:08 środa, 20 marca 2024 |
Komentować mogą tylko znajomi. Zaloguj się · Zarejestruj się!